Tourist Camp Improvements

 

The Chippewa Park Tourist Camp was operating out of a range of facilities built anywhere from 1928 to 1975.  The prime revenue generator - the rental cabins - are at the end of their useful lifespan. The manager’s residence was a dilapidated used mobile home, while the office and store operated out of an undersized A frame structure.  The Tourist Camp has been a key provider of tourist accommodation in the past and the goal of the plan is to restore it to that status.

 

A magnificent Visitor Centre has been constructed as part of the plan’s implementation.  The 3,113 square foot facility boasts the manager’s residence, store, office and an internet café. It also has a large open veranda designed to become a camp meeting place.

 

Seven new wheel chair accessible log cabins, each with a deck facing the water, were constructed during the 2003 construction schedule.  These cabins will accommodate up to 8 people each and will be heated electrically. (The original plan called for 18 new cabins but  funding only provided for 7.)

 

The logs for both the Visitor Centre and the Cabins came from Northern Ontario.

 

Funding for the new visitor centre and the seven cabins came from the Northern Ontario Heritage Fund.

 

Two of the three community service buildings have been converted to wheelchair accessible facilities and have had the interiors upgraded and new environmentally friendly toilets and urinals installed.  The third building is scheduled for completion in the spring of 2006.

 


Areas of the tourist camp have been re-landscaped to enhance the enjoyment of the travelling public.

 

A historical natural amphitheatre, known as the ‘Cave’ has been re-habilitated and a wheelchair friendly pathway established to connect it to the RV park.  The top of the amphitheatre has been enclosed with log fencing to protect the public and to provide a controlled viewing area.

 

The original budget for the Tourist Camp was $950,000. The final cost will be in the range of $2,400,000